Sådan smager man vin ordentligt

To kvinder smiler og drikker vin

At smage på vin forbindes af mange ofte med fine restauranter, god mad og, ja, dyr vin. Måske tænker man, at det at smage på vin ordentligt er svært at lære, og at man derfor lige så godt bare kan give op på forhånd. Faktisk så er det at smage på vin ordentligt noget, som alle kan lære. Selvom det kan tage tid at lære at finde frem til de selv mindste smagsnuancer i vinen, kan det bestemt lade sig gøre.

Læs med, og bliv klogere på hvordan man smager vin ordentligt.

Derfor er det vigtigt at smage ordentligt på vin

At smage ordentligt på vin er lidt af en videnskab, og det rejser spørgsmålet om hvorfor det egentligt er vigtigt at smage ordentligt på vin. Kort sagt er svaret: Fordi det giver den bedste oplevelse af vinens smag. Vil du derfor få mest muligt ud af de dyre dråber i vinglasset, kan det derfor godt betale sig at bruge lidt tid hver gang man nyder et glas vin på at øve sig i at få vinens forskellige smagsnuancer frem. Med tiden vil du helt sikkert kunne mærke en forskel, og opleve hvordan at smage rigtigt på vin vil berige oplevelsen af vin.

Før du tager første nip af glasset

At smage på vin er meget mere end blot at smage. Nej, før du tager første nip af vinen, må du lade alle dine sanser arbejde sammen om at opfatte vinen. Se på vinen, læg mærke til dens farvenuancer og hvad disse kan fortælle dig om vintypen. Kig efter om vinen ”gardiner”, som kan fortælle dig noget om alkoholindholdet i vinen. Duft til vinen, og mærk hvilke forskellige dufte der stiger op fra glasset. For at frigive vinens aromaer, slyng så vinen rundt i glasset – på den måde, som du måske har set vinkendere gøre det på tv eller i film. Bid mærke i hvad vinens duft fortæller dig. Det kan være svært at beskrive en lugt, men prøv blot at komme på det første, der falder dig ind, når du dufter til glasset. Ved at huske duften af vinen, vil du kunne genkende lignende vine senere hen.

Tid til at smage på vinen

Nu bliver det spændende! Det er nemlig tid til at smage på vinen. Uanset hvilken type vin du sidder med, måske en moscato d’asti, er det her du virkelig vil kunne opleve vinens mange forskelligartede facetter.

Hvordan smager man korrekt på vin? Tag en tår af vinen, og lad derefter vinen brede sig ud over hele tungen, således at der både smages med for- og bagenden af tungen, samt begge sider. Sug gerne lidt luft ind samtidig med at have vin i munden – det fremhæver nemlig vinens smag, og gør det lettere for dig at få fuldt udbytte af den vin, som du sidder med – måske en lækker dessertvin som moscato d’asti. Læg både mærke til den umiddelbare smag af vinen, og den eftersmag, der opstår når du har slugt den. Så er du allerede godt på vej til at blive en god vinsmager!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk